Własna restauracja – własny projekt?

Biznes gastronomiczny nie należy do najłatwiejszych. Wiele osób jednak decyduje się wejść w interesy związane z kuchnią. Otwierają restaurację i mimo dobrego jedzenia niedługo potem plajtują. Jaki może być problem? Klimat miejsca, a raczej jego brak. Projekt restauracji powinien być przemyślany i odpowiednio wykonany. Dopiero wtedy będziemy mogli stworzyć miejsce, do którego goście chętnie powrócą.

W dzisiejszych czasach dobre jedzenie nie zawsze się obroni i sprawi, że goście będą walić do restauracji drzwiami i oknami. Najlepsze knajpki posiadają swój urok, klimat, którego nie sposób podrobić. A wszystko to za sprawą dobrego projektu restauracji, który współcześnie jest w cenie! W dzisiejszym artykule zastanowimy się, co wpływa na klimat restauracji, co powinno znaleźć się w jej projekcie oraz czy warto samemu projektować to miejsce.

 

Projekt restauracji: ważna jest tożsamość miejsca

Kiedy decydujemy się na otwarcie restauracji, musimy pamiętać o tym, by jej wizerunek był spójny. Należy odpowiednio łączyć ze sobą wrażenia wizualne oraz smakowe. Kuchnia, jaką prezentujemy gościom, powinna być bogacona o wystrój wnętrza. Projekt restauracji musi więc zakładać nierozerwalną relację pomiędzy tym, co robimy, a tym, w jakim anturażu to robimy.

Kiedy chcemy otworzyć restaurację włoską, musimy pamiętać, by w projekcie restauracji zawrzeć typowo włoskie kolory, ozdoby, a nawet rośliny. Jeśli natomiast marzy nam się knajpka chińska – pamiętajmy o podstawowych symbolach i dekoracjach chińskich. Wchodząc do restauracji, gość powinien czuć, że podróżuje do innego kraju. A to zagwarantować może wyłącznie dobry projekt.

 

Projekt restauracji: samodzielnie czy z architektem wnętrz?

Nie da się ukryć, że dekoracja wnętrz nie jest prostą sprawą. Tym bardziej, kiedy chodzi o miejsce specyficzne – jakim bez wątpienia jest restauracja. Projekt powinien zawierać zarówno elementy aranżacyjne, jak i funkcjonalne. Musimy umieć perfekcyjnie zagospodarować przestrzeń użytkową oraz tę dla gości.

źródło: Studio Loko

Wydawać by się mogło, że opracowania projektu restauracji podjąć się może każdy. Nic bardziej mylnego! Stworzenie konceptu i przeniesienie go na papier nie polega na wyborze kolorów ścian, rodzaju mebli czy też dekoracji. Projekt musi być dopracowany w każdym calu – tak, by łączył w sobie warstwę funkcjonalną oraz estetyczną. Dlatego właśnie otwierając restaurację, warto zwrócić się o pomoc do profesjonalnego architekta wnętrz.